Harmonikan huolto

Katso myös: - Harmonikan säilytys ja kuljetus sekä - Omatoiminen huoltaminen

 

   Usein tulee vastaan tilanne että harmonikkaa tuodaan huoltoon/korjaukseen vasta kun siihen on tullut vika, joka haittaa soittamista tai estää kokonaan soittamisen. Mekaniikka jumittaa, kieliä pahasti epävireessä, rekisterikoneisto ei toimi kunnolla, on ilmavuotoja...Usein tällaisessa tapauksessa harmonikan korjaus kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Soittimen omistajalla olisi kiire saada soitinta takaisin käyttöön, mutta huollossa on juuri tuona hetkenä ruuhkaa ja soitinta ei saada heti huoltoon.

    Harmonikan huoltoa voi kuitenkin tehdä vikojen ennaltaehkäisemiseksi. Ammattitaitoinen huoltaja huomaa jo hyvissä ajoin huollettavat kohteet, jolloin on todennäköisempää että mitään isoa yllättävää vikaa ei pääse syntymään. Lisäksi huoltoaikataulut saadaan sovittua sekä soittajan että huoltajan kannalta sopivalle ajankohdalle.

 

 Milloin tai kuinka usein harmonikkaa sitten olisi huollettava?

 

Harmonikan huollontarpeen voisi määritellä kahdella eri tavalla.

- Soittomäärään eli käyttötunteihin perustuva huolto

- Määräaikaiset huollontarpeet

 

Huollon tarve käyttötunteihin perustuen  (suuntaa antava)


- Käyttötunteja 25h/vko, tai enemmän  --> Huolto + viritys vuosittain

- Käyttötunteja 10-24h/vko                 --> Huolto + viritys 2 vuoden välein

- Käyttötunteja 5-9h/vko                    --> Huolto + viritys 3 vuoden välein

- Käyttötunteja 0-4h/vko                    --> Huolto + viritys 5 vuoden välein

 

Määräaikaiset huollot  (suuntaa antava)

 

- Uusi soitin, tarkistus     -->   n. 1 vuoden kuluttua ( Giulietti harmonikoissa ilmainen )

- Kielivahojen uusiminen  -->  10 vuoden välein

- Kielinahkojen tarkistus / vaihto   --> n.5 vuoden välein

- Koneiston huopa ja nahkaosien uusiminen  --> 10 vuoden välein

 

   Olen nämä suuntaa antavat suositukset kerännyt kokemukseni pohjalta ja ne koskevat kaikkia merkkejä. Yhteenveto on tehty soittimista, joilla on soitettu lähinnä puhtaissa sisätiloissa.On hyvä muistaa muistaa että mikäli soitinta on kuljetettu tai säilytetty väärin, huollon tarve lisääntyy. Huollon tarvetta oleellisesti lisää myös, mikäli soittimella on soitettu paljon esimerkiksi pihalla, tanssilavoilla tai ravintoloissa. Taas vastaavasti huolellinen soittaja joka huolehtii ja puhdistaa soitintansa itse, saattaa vähentää huollon tarvetta.

 

Voinko huoltaa/hoitaa soitintani itse?


   Arvoisa harmonikan soittaja - olitpa harrastelija tai ammattilainen, oletko huomannut kuinka esimerkiksi jousisoittajat ja puhallinsoittajat puhdistavat soittimensa käytön jälkeen?  Tällainen käytäntö olisi suositeltavaa myös kaikille harmonikan soittajille.

   Soittaessa vasen käsi on remmin alla ja usein kädestä erittyy hikeä harmonikan pintaan. Myös sormista erittyy hikeä ja epäpuhtauksia näppäimistöön. Ilmassa on aina pientä pölyä, jota harmonikka suorastaan vetää puoleensa. Aina kun vedät paljetta, soittimesi imee sisäänsä ilmaa ja luonnollisesti myös ilman mukana sen sisältämiä epäpuhtauksia.

  Harmonikkalaukussa on hyvin tilaa puhdistusliinalle, jolla soitin on helppo pyyhkiä käytön jälkeen. Puhdistetulla soittimella on huomattavasti miellyttävämpi aloittaa taas soittaminen.

   Tällaisella puhdistuksella myös ennaltaehkäistään monien epäpuhtauksien pääsy syvemmälle soittimeen. Puhtaaseen pintaan epäpuhtaudet eivät tartu niin helposti kuin likaiseen pintaan.

 

Lisää omatoimisesta huoltamisesta